Vrijblijvende offerte.
Thuisbatterijen
Thuisbatterijen
Een thuisbatterij houdt (voordelige) stroom een paar uren tot dagen voor u bij.
De meeste gezinnen slaan stroom van hun zonnepanelen op in hun batterij. Wie een dynamisch elektriciteitscontract heeft, kan tijdens de goedkoopste uren stroom aankopen om later te gebruiken.
Hoe werkt een thuisbatterij
Wanneer uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat ogenblik gebruikt, gaat uw teveel eerst naar uw thuisbatterij. Als de batterij vol is, gaat de zonnestroom naar het elektriciteitsnet.
Hebt u meer stroom nodig dan uw zonnepanelen produceren, dan gebruikt u eerst stroom van uw batterij. Pas als uw batterij leeg is, haalt u stroom van het net. Een thuisbatterij maakt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bespaart op elektriciteits- en netkosten.
Ook de huidige hoge energieprijzen zorgen voor een snellere terugverdientijd van een batterij in combinatie met zonnepanelen. Je bespaart meer omdat je dankzij je batterij ‘s avonds geen dure energie hoeft aan te kopen van het net.
Waar word een thuisbatterij geplaatst
Voor een optimale levensduur is het belangrijk om je thuisbatterij op de juiste plaats te installeren. Belangrijk is dat je de thuisaccu in een koele, droge ruimte installeert waar voldoende ruimte beschikbaar is. De kelder of garage zijn bv. ideaal. Zijn er ook ruimtes die minder geschikt zijn? Jazeker! Een thuisbatterij wordt best niet in een leefruimte geplaatst en ook niet in de ruimte waar de cv-ketel staat. Kleine thuisbatterijen kunnen eventueel aan de muur bevestigd worden, op voorwaarde dat de batterij niet te zwaar is.
Kan een thuisbatterij ook buiten geplaatst worden? Dit is een mogelijkheid, op voorwaarde dat de accu beschut staat tegen direct zonlicht, regen en vrieskou. De batterij moet steeds droog staan en mag ook niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden
Voordelen van een thuisbatterij
Veelgestelde vragen over thuisbatterijen.
Er is een verschil tussen de totale en de bruikbare opslagcapaciteit van een thuisbatterij.
- Afhankelijk van het type of de gebruikte technologie kan de totale opslagcapaciteit van de batterijcellen niet altijd ten volle benut worden. De bruikbare capaciteit geeft de werkelijke opslaggrootte weer.
- Bij een loodzuurbatterij bijvoorbeeld ligt de bruikbare capaciteit veel lager dan de totale capaciteit.
- Bij een lithium-ionbatterij liggen de bruikbare en totale capaciteit dichter bij elkaar.
Een batterij met een tweerichtingscommunicatie-interface is in staat om digitaal en in 2 richtingen (inkomend en uitgaand) te communiceren met uw netbeheerder, uw energieleverancier,… Dit toekomstgerichte systeem is dus extern aanstuurbaar en kan informatie delen over bepaalde parameters zoals bijvoorbeeld de laadtoestand (SoC) van de batterij.